Olet juuri höylännyt ihon sileäksi tai käynyt hoitolassa poistattamassa karvat juurineen, jotta sinulla olisi sileä ja kaunis iho. Kuitenkin ei mene kauaa, kun iholle ilmestyy punaisia ja ehkä jopa kipeitä näppyjä. Saatat nähdä niiden sisällä karvan, jota väkisin puristamalla koitat saada pois. Tämän seurauksena jäljelle jää edelleen punainen täplä ja iho ei ole enää tasainen ja kaunis.
Liity sisäpiiriin oikeasta reunasta, saadaksesi lisää ihonhoitovinkkejä
Nämä 3 keinoa auttaa sanomaan hyvästit sisäänpäin kasvaville karvoille
Minullekin tulee silloin tällöin sisäänpäin kasvavia karvoja, mutta onneksi hyvin harvoin. Vaikka ihoni on kuiva ja sen takia karvan on vaikeampaa päästä ihosta ulos, en silti saa juurikaan näitä inhottavia jumiin jääneitä karvoja. Mutta työssäni näen niitä paljon ja olen huomannut muutaman yhtäläisyyden miksi niitä joillain on enemmän kuin toisilla. Yleisin paikka mihin niitä tulee on bikinialue sekä sääret. Mutta niitä voi tulla minne vaan.
Monella on hienosti jo tiedossa miten ihoa tulisi hoitaa karvanpoiston jälkeen. Siihenhän kuuluu kuorinta sekä kosteutus. Ja kun nämä tekee säännöllisesti ei voi mennä vikaan, vai mitä? Valitettavasti voi ja usea kompastuu juuri näissä asioissa, jonka seurauksena ne karvat kasvavat sisään. Onneksi olet löytänyt tänne ja jos huomaat tehneesi nämä virheet niin nyt voit korjata ihonhoitorutiiniasi ja alat saamaan tuloksia!
- Löydä ihollesi sopiva karvanpoisto menetelmä. Joskus sheivaaminen voi ärsyttää ihoa, sillä terävät terät ei vaan katkaise karvaa, vaan ne kuorivat iholta sen uloimman kerroksen pois. Tämä kerros on ihosi suoja, joten iho ärtyy jos se viedään pois. Jos poistat tai käyt hoitolassa poistattamassa karvat jotenkin muuten, on hyvä seurata, että karva poistetaan karvan kasvusuunnan mukaisesti. Jos karva nypätään vasta karvaan on mahdollista, että karva katkeaa. Karvan ulostulo reiän kohdalle voi myös tulla vaurio, jota iho alkaa suojelemaan, kasvattamalla siihen ns. suojatulpan. Tällöin karva ei pääse kasvamaan ulos.
- Ihon kuorinta on tärkeää, jotta siihen ei kerry liiaksi kuollutta ihosolukkoa tukkimaan karvan ulostulotien. Kuitenkin liiallinen kuorinta tekee saman kuin jalkoja raspatessa, se lähtee suojaamaan itseään, tuottamalla suojakerroksen. Kuten ylempänä kerroin, tällöin karva ei pääse kasvamaan ulos. Tämän ehkäistäksesi kuori iho kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa.
- Jotta karvan olisi helppo päästä kasvamaan ulos, on ihon oltava terve ja hyvinvoiva. Voimme vaikuttaa siihen ruokavaliolla, mutta myös tehokkaasti paikallisesti ulkoapäin. Joten kuorintaakin tärkeämpää on, että iho pysyy joustavana ja pehmeänä, on ihon rasvaus. Päivittäinen rasvaus varsinkin talviaikaan, pitää ihosi terveenä ja joustavana. Kun iho on hyvin kosteutettu, siihen ei kerry ylimääräistä kuollutta ihosolukkoa eli kuivaa ihoa. Tällöin kuorinnan tarvekin laskee.
Useimmat ovat siis oppineet, että päivittäinen ihon kuorinta on se avainasia, jolla ehkäistään sisäänpäin kasvavat karvat. Kuitenkin, ihon mekaaninen ärsytys ei usein tuo tuloksia ja saattaa aiheuttaa vaan hallaa. Niin on tässäkin asiassa. Joten vaihdetaan tämä hoitorutiini johonkin ihoasi hellivämpään eli rasvaukseen ja oikeanlaiseen karvanpoisto menetelmään, lupaan että ajan kanssa sisäänpäin kasvavat karvat alkavat vähentyä.
Lue myös kuivan ihon hoidosta: Näillä avainasioilla hoidat atooppista ihoa